Ambacht

Wijnhuis

Brancatelli

Giuseppe Brancatelli is niet alleen een zeer aimabel mens maar ook een bijzonder bevlogen wijnmaker. Ooit was hij, toen nog eigenaar van restaurant Brancatelli te Rotterdam, de allereerste die Super Tuscans naar Nederland haalde. Inmiddels maakt hij ze zelf; en hóe!

Geboren als zoon van een wijnboer uit Messina op Sicilië leerde hij als jongen aan de hand van zijn vader de liefde en de kneepjes van het wijn maken. Toen hij 21 jaar oud was riep de wereld hem deze verder te ontdekken en zo begon zijn reis in Rotterdam, waar hij als student in de horeca belandde. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, wat resulteerde in het Italiaans/Siciliaanse restaurant dat hij samen met zijn broer in de jaren ’90 opbouwde uit het niets. Eind jaren ’90 kwam de altijd zoekend Giuseppe in aanraking met de toen nog nagenoeg onbekende Super Tuscans en herkende onmiddellijk de enorme potentie. Als eerste in Nederland importeerde  hij de Solaia van het zeer gerenommeerde wijnhuis Antinori, de Ornellaia van Tenuta della Ornellaia en de Sassiscaia. Het was het begin van een volgend avontuur voor hem en tevens de start van een geweldig genoegen voor de vele Nederlanders die sindsdien verslingerd zijn geraakt aan de steeds maar beter wordende Super Tuscans.

Jarenlang heeft hij in Italië gezocht naar de ideale plek om zijn eigen wijngoed te beginnen. Uiteindelijk vond hij in 1999 die super plek op 35 kilometer ten zuiden van Bolgheri, de hoofdstad van de Super Tuscans. Giuseppe zou Giuseppe niet zijn als hij niet nét die andere plek wist te vinden; die plek waarvan hij vermoedde dat het wel eens ideaal zou kunnen zijn om Super Tuscans op 100% biologische manier te kunnen maken. In Riotorto in de Val di Cornia op een paar kilometer van de Tyrreense Zee werden grond en klimaat aan een minutieuze analyse onderworpen. Het zou uiteindelijk ideaal blijken te zijn: Prachtige kalkhoudende vruchtbare grond en een zilte zeebries  die, door het dal cirkelend, de ochtendmist snel verdrijft; zonnewarmte en verkoeling. Nog door niemand gebruikt om wijndruiven op aan te planten. Dat ging ook niet zomaar. Eerst werd de grond tot op 110 centimeter opengemaakt om deze vervolgens ruim een jaar braak te laten liggen. Daarna werd er begonnen met het aanplanten van de juiste druiven voor dit gebied: Syrah uit de Rhône en Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc uit de Bordeaux. Natuurlijk uitsluitend topkwaliteit druivenstokken. Om uiteindelijk in 2005 de eerste wijn te maken!

Kwaliteit

La Vita è Bella

Inmiddels bezit Brancatelli rond de 60 hectare in de Val di Cornia. Er worden jaarlijks zo’n 75.000 flessen gebotteld en verkocht. Om de wijn steeds beter te maken wordt er intensief samengewerkt met de bekende oenoloog  Graziana Grassini. Steeds weer worden nieuwe en verrassende wijnen ontwikkeld; alsmaar op zoek naar nieuwe hoogtepunten. Zo maakt hij inmiddels ook een prachtige witte Ansonica! Daarbij wordt nooit uit het oog verloren dat het vooral de combinatie is van 3 werelden die zijn wijnen zo mooi maken: De kracht en complexiteit van de Franse druiven, het juiste gebruik van Frans eiken en de warme Italiaanse zon die de wijn bij de eerste aanzet net dat lichte zoetje geven om daarna over te gaan in een mooie droge afdronk. En dat alles met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Hoe de wijnen van Brancatelli in de schappen van de Amsterdamse Wijnkoperij terecht zijn gekomen? Dat is een apart verhaal: Een gast van restaurant Auguste, enthousiast over de aldaar geschonken wijnen, besloot om Giuseppe Brancatelli uit te nodigen voor een diner in Auguste. Eigenaar Siwan stapte op de mannen af en begon een praatje, zomaar …. Een praatje dat tot op de dag van vandaag  door gaat. Een praatje tussen twee meer dan bevlogen wijngekken. Wijngekken die uiteindelijk zelfs besluiten om speciaal voor de Amsterdamse Wijnkoperij de prachtige Don Giovanni te maken. Een heerlijke en daadwerkelijk unieke Super Tuscan.

En de mens Giuseppe Brancatelli? Dat zijn meerdere bijzondere karakters in één persoon. Een typisch Italiaanse familieman. Een ondernemer. Iemand die van een dolletje houdt en van de mooie dingen van het leven. Iemand die graag het leven deelt. Een bevlogen wijnmaker. Bijzonder blijft het om mee te maken hoe hij vanuit een dolletje in alle rust, heel weloverwogen, begint te praten over het maken van zijn wijnen. Plotseling is het een andere man. Een serieus ambachtsman die langzaam en zonder grappen uitleg geeft. Altijd respectvol. Respectvol voor de wijn, voor de wijndrinkers én voor zijn gasten.

Zijn gasten? Jazeker; midden in zijn wijngaarden ligt Azienda Agricola Biologica Brancatelli www.brancatelli.eu . Een unieke plek om als gast uit te rusten en te genieten. Appartementen, zwembad en bovenal zijn eigen restaurant waar hij onvergetelijke Toscaanse maaltijden bereidt. Zoals hij zelf zegt: ‘Wij hebben alles voor jou om lekker helemaal niets te doen’

La vita e bella!

 

Azienda Agricola Biologica Brancatelli