Ambacht

Wijnhuis

Poepel Cremant

Om het diner echt feestelijk en bruisend te laten beginnen is champagne natuurlijk de perfecte start. Hét alternatief voor die dure champagne is Poepel en daarmee de aanrader als Huis-aperitief.

Doet u mij maar een glaasje Poepel meneer de kastelein! (Sjam)-Poepel, is een oud-Hollands woord wat meermaals werd gebruikt als koosnaam voor champagne (in de studentensteden). De reden erachter kan een calvinistische gedachte zijn waarbij mensen zich geneerden voor een dure fles bubbeltjes-wijn en zich ingetogener wilden doen voorkomen. Poepel kan echter ook als blasé worden beschouwd, waarbij het dient als vertroetelwoordje wanneer er maar weer eens een flesje Sjam-Poepel werd besteld. Hoe dan ook, Poepel is een begrip wat niet mag verdwijnen uit ons vocabulaire. Dat is een missie welke wij met de uitgave van deze verfijnde Cremant serie uit Luxemburg hebben ingezet. Een smaakvol glas bubbels met een perfecte prijskwaliteit verhouding om aan te bieden als aperitief. Want wie wilt er het diner nou niet starten met een vrolijk glaasje Poepel?

Jean-Michel Dubos

Wijnmaker en oenoloog

geschiedenis

Domaine Vinsmoiselle Luxembourg

De allereerste wijnbouw in het Groothertogdom Luxemburg dateert van zo’n 2000 jaar geleden. Ook in de middeleeuwen werd er in Luxemburg wijn verbouwd. Door de wijziging in het klimaat kan dit nu alleen nog langs de Moezel. In deze vallei van slechts 36 kilometer lang valt relatief weinig regen en er heerst een bijzonder microklimaat vergeleken met de rest van Luxemburg. De winters zijn er zacht en schommelingen in de temperatuur blijven beperkt. Crémant is een mousserende wijn en is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Deze wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. 

Dit alles samen levert een crémant op met fijne kleur en zachte mousse, een frisse aanzet en prettige afdronk waarbij fruit domineert.