Ambacht

Wijnhuis

Philipe Leclerc Gevrey Chambertin

Fantastisch gelegen in de Haut-Médoc, op 5 minuten lopen van Saint-Estephe, ligt het dorpje Saint-Seurin de Cadourne. In en vlak rond dat dorpje, midden in het meest prestigieuze wijngebied ter wereld, liggen de wijngaarden van Domaine Andron. Omringd door grote chateaus als Chateau Charmail en Chateau Sociando Mallet ligt deze parel onbekend te zijn. Maar dat zal niet lang meer duren!

Is dat een wonder? Ja en nee. ‘Ja’ wanneer u de inmiddels mooi gerijpte jaargang 2006 drinkt. ‘Nee’ wanneer u weet dat naast het wijn maken ook het wijn ‘in de markt zetten’ een vak is –zeker in de Bordeaux-. Dat laatste is jarenlang niet goed uit de verf gekomen.

De wijnmaker, waarover straks meer, heeft hier het fantastische voordeel om te werken op inmiddels 14 hectare, verdeeld over 25 percelen, op de fameuze linkeroever. Deze kiezeloever wordt bepaald, vanuit Bordeaux gerekend, door St-Julien, Margaux, Pauillac, en St-Estephe. Wanneer je 5 minuten doorloopt –op dezelfde afstand en hoogte van de Gironde en nog steeds in de Haut-Médoc- dan kom je bij de percelen van Domaine Andron. Van deze 14 ha. is slechts 10 ha. in gebruik voor het maken van wijn. De andere 4 ha. staat vol jonge aanplant en borgt daarmee de toekomst van het domaine. Op die 10 ha. staan de Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, waarvan alleen de beste druiven gebruikt worden voor de Domaine Andron. Daarbij is het een extra voordeel dat dit kleine domaine dankbaar meelift op de geweldig klimaat bescherming van het nabijgelegen en 10 keer grotere Chateau Sociando Mallet.

Kwaliteit

Haut-Medoc

De geweldige wijnmaker en oenoloog Jean-Michel Dubos, met zijn ervaring als directeur in een premier grand cru wijngaard in St-Emilion, maakt dankbaar gebruik van al deze unieke mogelijkheden. Wie wil er geen wijndruiven verbouwen op dezelfde grond en met hetzelfde microklimaat als de wijnboeren van St-Estephe? Daarnaast heeft hij de beschikking over de meest moderne kelderapparatuur welke de laatste jaren door nieuwe investeerders is neergezet. Apparatuur die je maar zelden tegenkomt bij zo’n relatief klein domein.

Gaat het nu dan echt lukken? Absoluut! Vanaf 2006 is er sprake van uitbreiding met prachtige percelen, is er geweldig geïnvesteerd in de juiste kelderapparatuur en beschikt het domaine over de juiste wijnmakers. Proef die mooi gerijpte en complexe wijn uit 2006 en tel daar alle extra inspanningen van de laatste jaren bij op en de verwachtingen stijgen met iedere nieuwe oogst. Misschien is de grootste uitdaging wel gelegen in het 10 jaar (of langer) rustig laten liggen van al die potentie.

Wat je dan krijgt is een prachtige complexe en gerijpte Haut-Médoc welke vergelijkbaar is met een mooie St-Estephe. Opgevoed op nieuw eiken ontwikkelt deze wijn zich tot een volle, stevige en complexe wijn met de geur van aantrekkelijk rood fruit.